Σπίτι που καθαρίζει τον αέρα βοηθά το περιβάλλον

‘Ενα σπίτι που καθαρίζει τον αέρα; Ενα πολύπλευρο κτίριο που καθαρίζει κυριολεκτικά τον αέρα είναι ένα οικιστικό έργο στο Βερολίνο το οποίο σχεδιάστηκε από τον Daniel Libeskind. Το κτίριο είναι εφοδιασμένο με γεωμετρικά κεραμικά πλακίδια επικαλυμμένα με ένα στρώμα διοξειδίου του τιτανίου που διασπά τη βρωμιά  όταν εκτίθεται στις ακτίνες UV του ήλιου.

image σπίτι που καθαρίζει την αέρα
credit by libeskind.com

Στη κρυσταλλική πρόσοψη του κτιρίου κυριαρχούν τα γωνιακά παράθυρα και τα κλασικά τοιχώματα που δημιουργούν μπαλκόνια και οικείες υπαίθριες γωνιές που ενισχύουν την ποιότητα του ακινήτου. Κάθε ένα από τα διαμερίσματα έχει ένα μοναδικό σχέδιο με παράθυρα υψηλής απόδοσης με τριπλά τζάμια και εξωτερικές περσίδες.

Η ομάδα σχεδίασε ορισμένα από τα παράθυρα να είναι σταθερά-φιξαρισμένα για να προσαρμόζονται στο ακανόνιστο σχήμα του όγκου, ενώ τα υπόλοιπα να είναι φτιαγμένα σε μια τυπική διάσταση. Ενώ οι επάνω όροφοι έχουν φτιαχτεί για κατοικήσιμες μονάδες, το ισόγειο του κτιρίου αποτελείται από καταστήματα λιανικής, μαζί με υπόγειο χώρο στάθμευσης και κοινόχρηστο εξωτερικό χώρο.

Η αξιοσημείωτη πρόσοψη είναι επιστρωμένη με 3.600 πλακάκια τύπου Casalgrande Padana, 500 εκ των οποίων είναι τυποποιημένα, ενώ τα υπόλοιπα 3.100 πλακίδια είναι διαμορφωμένα κατά παραγγελία. Κάθε πλακίδιο τοποθετείται ειδικά για να ταιριάζει στο όραμα του αρχιτέκτονα και η συνολική εγκατάσταση των πλακιδίων χρειάστηκε τέσσερις μήνες για να ολοκληρωθεί.  Η επίστρωση επιτρέπει στην πρόσοψη να καθαρίζει και τον εαυτό της και τον αέρα όταν εκτίθεται σε φυσικό φως. Αυτό επιτυγχάνεται με την εφαρμογή μιας ειδικής επίστρωσης διοξειδίου του τιτανίου που διασπά τις οργανικές αποθέσεις όταν εκτίθεται στο υπεριώδες φως – UV ακτινοβολία του Ήλιου.

image σπίτι που καθαρίζει τον αέρα
credit by libeskind.com

Έχουμε δει και άλλες έξυπνες οικολογικές ιδέες για κατασκευές που συμβάλλουν και βοηθούν στην μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Για παράδειγμα ένας πράσινος τοίχος που λειτουργεί όπως τα δέντρα ή ο σχεδιασμός μιας ολόκληρης πόλης γεμάτης από δέντρα ανοίγουν νέους ορίζοντες για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Αραγε τί άλλο θα σκεφτεί ο άνθρωπος για να προστατέψει το περιβάλλον, δηλαδή το «σπίτι του»;

Για περισσότερες πληροφορίες: The Architects Newspaper