Ένα παράδοξο που συνδέει κατάθλιψη με τη στέρηση ύπνου

Μπορεί να ακούγεται παράξενο, αλλά για δεκαετίες πιστεύεται ότι η στέρηση ύπνου μπορεί να ανακουφίσει όποιον πάσχει από κατάθλιψη. Μια ομάδα από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια εξέτασε μελέτες 30 ετών σχετικά με αυτό το περίεργο φαινόμενο. Κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η στέρηση του ύπνου μπορεί να οδηγήσει σε αντικαταθλιπτικά αποτελέσματα σε ποσοστό έως και 50% των ασθενών.

Σχεδόν 200 χρόνια πριν, ο Γερμανός ψυχίατρος Johann Christian August Heinroth πειραματίστηκε επιτυχώς με τη στέρηση του ύπνου ως θεραπεία, για αυτό που αποκαλούσε τότε «μελαγχολία». Τις τελευταίες δεκαετίες αυτό το φαινόμενο έχει γίνει ένας σημαντικός τομέας μελέτης για τους ψυχολόγους. Μια διαδικασία που ονομάζεται Wake Therapy αναπτύχθηκε για να ανακουφίσει γρήγορα τα κύρια συμπτώματα της κατάθλιψης.

 

image στέρηση ύπνου

Η ομάδα εστίασε σε 66 μελέτες (από ένα σύνολο άνω των 2.000) για να καταλάβει ποιες μεταβλητές είτε αυξάνουν είτε μειώνουν την αποτελεσματικότητα της θεραπείας στέρησης ύπνου. Κατά τη δημιουργία των ευρημάτων της, η ομάδα έλαβε υπόψη την ηλικία, το φύλο, τα συνοδευτικά φάρμακα και τους διάφορους τύπους στέρησης του ύπνου (π.χ. συνολική, μερική κ.α.).

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η στέρηση του ύπνου ήταν αποτελεσματική σε όλους τους τομείς, ανεξάρτητα από τη δημογραφία ή τον τύπο της.

Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα οι ερευνητές στην ανάλυση αυτού του παράδοξου φαινομένου είναι το γεγονός ότι οι θετικές επιπτώσεις της στέρησης ύπνου στην κατάθλιψη δεν κρατούν πολύ. Τα συμπτώματα κατάθλιψης τείνουν να επανέρχονται από μία ημέρα έως μία εβδομάδα μετά από το πέρας της θεραπείας.

Η στέρηση του ύπνου δεν αποτελεί μακροπρόθεσμη λύση για την κατάθλιψη, με πολλές μελέτες να συσχετίζουν τη χρόνια αϋπνία και τη διακοπή του ύπνου με την έναρξη καταθλιπτικών συμπτωμάτων.

Ενώ αυτή η νέα ανάλυση παγιώνει μια θετική συσχέτιση μεταξύ της στέρησης του ύπνου και της μείωσης των συμπτωμάτων κατάθλιψης, αυτό πρέπει να ερμηνευθεί με προσοχή. Η στέρηση ύπνου μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των επιπτώσεων ενός καταθλιπτικού επεισοδίου, αλλά η μακροχρόνια διακοπή του ύπνου δεν συνιστάται. Πρέπει ακόμη να διερευνηθεί το πώς η στέρηση του ύπνου στην πραγματικότητα έχει ως αποτέλεσμα αυτό το θετικό αποτέλεσμα, αλλά υπάρχουν ελπίδες ότι αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει στην ανάπτυξη νέων φαρμάκων που μπορούν να φτάσουν στο ίδιο αποτέλεσμα χωρίς να αναγκάζουν έναν ασθενή να θυσιάσει τον ύπνο του. Η νέα αυτή μελέτη δημοσιεύθηκε στο The Journal of Clinical Psychiatry. Για περισσότερες πληροφορίες: Penn Medicine

Διαβάστε επίσης: Η κατάθλιψη μπορεί να εντοπιστεί από φωτογραφίες