Τα γονίδια μας μοιάζουν τελικά με των πιθήκων ή όχι

Μέχρι κάποια χιλιάδες χρόνια πριν, μοιραζόμασταν το ίδιο κλαδί του  φυλογενετικού μας δέντρου. Κι όμως αυτοί ακόμα  παραμένουν στην ζούγκλα ενώ εμείς αναπτύξαμε την γλώσσα μας, εξελιχθήκαμε και χτίσαμε πόλεις με ζωολογικούς κήπους στους οποίους πηγαίνουμε και τους βλέπουμε. Φταίνε μήπως τα γονίδια;

image DNA

Αναφερόμαστε βέβαια στους χιμπατζήδες και σε τι ποσοστό μοιάζουμε με αυτούς.

Το παραπάνω βίντεο δείχνει ότι το θέμα των στατιστικών στοιχείων είναι ουσιαστικά θέμα μετρήσεων. Το λάθος είναι διαδικαστικό. Οι γενετικές αλλαγές κυμαίνονται από τις πολύ μικρές αλλαγές στο γονίδιο μας  έως αυτές που είναι τεράστιες.

Εξαιτίας αυτού του γεγονότος, οι ερευνητές που ανέλαβαν την μελέτη αυτή αντιμετώπισαν το θέμα της ποσοτικοποίησης. Δηλαδή ανέκυψε το δίλημμα αν έπρεπε να υπολογίζουν την οποιαδήποτε διαφορετικότητα ως μία αλλαγή ή όχι.

Για να το κάνουμε και πιο περίπλοκο, μικρές διαφορές στα γονίδια μπορεί να οδηγήσουν σε εντελώς διαφορετικά χαρακτηριστικά και αντιστρόφως.

Σε απάντηση αυτών των δύσκολων ερωτημάτων, αυτοί που ανέλαβαν την συγκεκριμένη μελέτη, αποφάσισαν να αποκλείσουν τις τεράστιες αλλαγές και να ασχοληθούν με το γενετικό υλικό που έμεινε.

Εν συντομεία οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι κατά 99% μοιάζουμε με τους χιμπατζήδες  μόνο αν αποκλείσουμε από την έρευνα το 25% του ανθρώπινου γενετικού υλικού και το 18% του υλικού των πιθήκων.

Για περισσότερες πληροφορίες: genetic literacy project