Μια ματιά στα ελαστικά του μέλλοντος

Από την ανακάλυψη του τροχού έως τις μέρες μας τόσο οι τροχοί όσο και τα ελαστικά τους έχουν διανύσει μεγάλη απόσταση. Παρατηρώντας έτσι τη νέα αντίληψη για τα ελαστικά Michelin, συγκεκριμένα το ελαστικό που ονομάζεται «Vision» – Όραμα, είναι σαν να κοιτάζεις μια καλλιτεχνική οπτική των μελλοντικών τροχών. Η μπλε δικτυωτή δομή δεν μοιάζει με το τυπικό μαύρο ελαστικό που έχουμε συνηθίσει, αλλά φαίνεται το ίδιο ανθεκτική. Διαθέτει επίσης ένα μοναδικό σύνολο προηγμένων λειτουργιών, φιλικών προς το περιβάλλον. Πολλές από αυτές τις αρχές χρησιμοποιούνται ήδη στα υπάρχοντα ελαστικά, ενώ άλλες εξακολουθούν να είναι αρκετά καινοτόμες ιδέες. Το “όραμα” είναι ένας συνδυασμός παλιών και νέων ιδεών και μας δίνει μια ιδέα στα σχέδια της Michelin για αυτό που αποκαλεί «βιώσιμη κινητικότητα».

image ελαστικά michelin
credit by michelin

Το Vision έκανε το ντεμπούτο του στις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα, αλλά δεν είναι το πρωτότυπο που θα μπει στις γραμμές παραγωγής σύντομα. Αντί αυτού, πρόκειται για μια επίδειξη των χαρακτηριστικών που τελικά θα εμφανιστούν στα ελαστικά του μέλλοντος.

Είναι σημαντικό ότι το Vision είναι τόσο τροχός όσο και ελαστικό χωρίς αέρα, συνδυασμένο σε ένα. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει ανάγκη για φούσκωμα ή ζάντες. Ολόκληρη η μηχανική δομή είναι αρκετά ανθεκτική ώστε να υποστηρίζει το όχημα, αλλά και να είναι αρκετά ευέλικτη ώστε να απορροφά την κρούση και την πίεση.

Χωρίς αέρα, το ελαστικό δεν είναι πλέον επιρρεπές σε κινδύνους ασφάλειας όπως η χαμηλή πίεση, το ξεφούσκωμα ή τo σκασμένo λάστιχo. Ορισμένα από τα υπάρχοντα ελαστικά της Michelin, όπως εκείνα που σχεδιάστηκαν για offroad οχήματα χαμηλής ταχύτητας, όπως τα αμαξίδια γκολφ χρησιμοποιούν ήδη παρόμοιες δομές χωρίς αέρα, δήλωσε ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος έρευνας και ανάπτυξης της εταιρείας, Terry Gettys.

Το ίδιο το ελαστικό είναι κατασκευασμένο από καουτσούκ που προήλθε από οργανικά, ανακυκλώσιμα υλικά. Ο Gettys επίσης αναφέρεται στη μελάσα ως άλλο φυσικό υλικό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία συνθετικών ελαστομερών. Άλλα παραδείγματα εναλλακτικών συστατικών, φυσικά με την κατάλληλη επεξεργασία, περιλαμβάνουν σανό, χαρτί και μέταλλο. Αυτές οι έννοιες είναι ίσως μια δεκαετία μακριά από το να γίνουν πραγματικότητα και στο μεταξύ, δεν μπορούν να αντικαταστήσουν εντελώς τα παραδοσιακά υλικά στην κατασκευή ελαστικών. Αντίθετα, τα νέα συστατικά θα εισαχθούν προοδευτικά, ανέφερε ο Gettys.

Εκτός από τα βιοδιασπώμενα υλικά, το Vision εύκολα αναγομώνεται και μπορεί να συλλέγει διαγνωστικές πληροφορίες για τον οδηγό, μέσω αισθητήρων. Είναι επίσης πού όμορφο στο ιδιαίτερο φουτουριστικό του στυλ.

Τα μελλοντικά ελαστικά michelin μπορούν επίσης να έχουν αισθητήρες, όπως και τώρα, για να συλλέξουν δεδομένα όπως η πίεση του αέρα και η απόσταση που διανύθηκε και να τα στείλουν στους οδηγούς για ευκολότερη διάγνωση προβλημάτων.

Παρόλο που δεν θα δούμε στην πραγματικότητα το ελαστικό Vision να βγει στους δρόμους στο κοντινό μέλλον, είναι μια πολλά υποσχόμενη επίδειξη των σχεδίων της Michelin. Σύμφωνα με την εταιρεία, όπως προαναφέρθηκε, τα νέα χαρακτηριστικά θα ξεκινήσουν να “διαρρέουν” τα επόμενα πέντε έως 10 χρόνια, και μερικά μπορεί να πάρουν ακόμη και περισσότερο. Από αυτά όμως, που έχουμε δει μέχρι στιγμής, τα οφέλη αξίζουν την αναμονή. Πηγή Michelin

Διαβάστε επίσης: