Πως συνδέονται τα ορυχεία αλατιού και η παραγωγή ηλεκτρισμού

Μερικές δεκαετίες νωρίτερα κάποιοι μηχανικοί για λογαριασμό μιας γερμανικής εταιρείας είχαν κάποιες ριζοσπαστικές σκέψεις για την παραγωγή ενέργειας. Σκέφτηκαν λοιπόν να εκμεταλλευτούν τα σπήλαια που υπάρχουν σε πολλές περιοχές της χώρας τους. Ο τρόπος εκμετάλλευσης είναι ασυνήθιστος όπως θα δούμε.

Στη δεκαετία του 1970, μια γερμανική επιχείρηση επιθυμούσε να κατασκευάσει μια ευέλικτη μονάδα αποθήκευσης ενέργειας που θα μπορούσε να ανταποκριθεί στις αιφνίδιες αιχμές της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας.

Αυτό που εκμεταλλεύτηκε ήταν κάτι εντελώς ασυνήθιστο ακόμα και για την εποχή μας. Στην περιοχή υπήρχαν αρχαία, υπόγεια ορυχεία αλατιού. Χρησιμοποίησε μια τεχνική που τη βρίσκουμε συνήθως για την αποθήκευση φυσικού αερίου και πετρελαίου σε υπόγεια εδάφη. Διοχέτευσε νερό για να διαλύσει το αλάτι και να δημιουργήσει δύο σπήλαια περίπου ένα χιλιόμετρο κάτω από την επιφάνεια στην περιοχή του Huntorf. Αργότερα, στα 1978, έκτισαν και ένα εργοστάσιο.

Το εργοστάσιο χρησιμοποιεί ηλεκτρικό ρεύμα από το δίκτυο, όταν είναι φθηνό σε περιόδους χαμηλής ζήτησης, για να συμπιέσει και να αποθηκεύσει αέρα στις υπόγειες σπηλιές. Χρησιμοποιεί δηλαδή τις σπηλιές σαν τεράστιες αποθήκες αέρα ο οποίος μπορεί να γίνει η πρώτη ύλη για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος.

Όταν η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας είναι αυξημένη και χρειάζεται επιπλέον ενέργεια, χρησιμοποιεί τον αέρα από τις υπόγειες αποθήκες του.

Ένας κινητήρας ωθεί το συμπιεσμένο αέρα στην επιφάνεια, μέσα σε ένα σύστημα καύσης με χρήση φυσικού αερίου. Ο αέρας εδώ λειτουργεί όπως στα αιολικά έργα με τη διαφορά όμως ότι έχουμε καύση. Η περιστροφή με μεγάλη ταχύτητα ενός στροβίλου παράγει ηλεκτρισμό. Η συμπίεση του αέρα στα σπήλαια μάλιστα, επιτρέπει την παροχή περισσότερου οξυγόνου στους στροβίλους, καθιστώντας τους πιο αποτελεσματικούς.

Ένα έξυπνος και σίγουρα ασυνήθιστος τρόπος που έφερε τα ορυχεία αλατιού στο προσκήνιο για έναν ακόμα λόγο εκτός από το αλάτι· για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Διάφοροι τρόποι έξυπνης χρήσης της φύσης για την παραγωγή ενέργειας είναι μέσω της δύναμης των κυμάτων καθώς και αυτό που προσπαθεί η Ισλανδία με τη χρήση των ηφαίστειων.  Για περισσότερες πληροφορίες σχετικές με το άρθρο στα energystoragesense, nytimes.

Διαβάστε επίσης: Λιωμένο αλάτι για την αποθήκευση του …ήλιου