Ολογραφία με τη βοήθεια του wi-fi (video)

Μπορείτε να φανταστείτε τον εαυτό σας να έχει ικανότητες ισάξιες με ενός σούπερ ήρωα; Ας πούμε σαν του σούπερμαν που έβλεπε μέσα από τους τοίχους ή για να είμαστε πιο ρεαλιστικοί να ζήσετε καταστάσεις ανάλογες ενός ηλεκτρονικού παιχνιδιού στο οποίο μπορείτε να σκανάρετε έναν τοίχο;

image superhero

Επιστήμονες του Πολυτεχνείου του Μονάχου μπορεί να έχουν βρει τον τρόπο να κάνουν αυτό πραγματικότητα χρησιμοποιώντας τα σήματα WiFi.

Σύμφωνα με την μελέτη των επιστημόνων του πανεπιστημίου η οποία έχει δημοσιευτεί στην Physical Review Letters  μπορούμε πολύ απλά να εκμεταλλευτούμε την χρήση του WiFi για να βλέπουμε μέσα από τοίχους. Το μόνο που χρειάζεται είναι δύο κεραίες οι οποίες καταγράφουν το πεδίο wifi σε ένα δωμάτιο. Έπειτα οι κεραίες συλλαμβάνουν την ένταση και την κατάσταση των σημάτων αυτών είτε προέρχονται από την πηγή τους είτε από οποιοδήποτε άλλο μέρος. Το αποτέλεσμα μας δίνει είναι μία ολογραφική εικόνα του δωματίου.

 

Η νέα αυτή τεχνολογία θα μπορούσε να βοηθήσει σε αρκετούς τομείς της ζωής. Εκτός από την περίπτωση της νόμιμης παρακολούθησης ύποπτων ατόμων σε ένα κτίριο, θα μπορούσε να εφαρμοστεί σε ανεύρεση επιζώντων μέσα σε συντρίμμια μετά από φυσικές καταστροφές (π.χ. σεισμούς) απλά τοποθετώντας τις κεραίες πάνω σε φορτηγάκι και περνώντας κοντά από τα κατεστραμμένα κτίρια.

Όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες του πανεπιστημίου, οι κεραίες δεν χρειάζεται να είναι μεγάλες. Αρκεί να είναι και σε μέγεθος όπως η κεραία ενός smartphone.

Χρειάζεται ακόμα δουλειά για να βελτιωθεί η νέα αυτή τεχνολογία. Σκεφτείτε τι δυνατότητες θα δώσει στους ανθρώπους αν το χρησιμοποιήσουν βέβαια για το καλό της κοινωνίας.

Διαβάστε επίσης: Πως συνδέεται η μελισσοκομία με το …Wi-fi