Έρευνα αποκαλύπτει τι κάνει το μυαλό όταν πεθαίνει το σώμα

Μέχρι τώρα γνωρίζαμε ότι με την έλευση του θανάτου τελειώνουν όλα. Μία είδηση από τον independent όμως έρχεται να το ανατρέψει με έναν…τρομακτικό τρόπο. Επιστήμονες λένε ότι οι άνθρωποι γνωρίζουν ότι είναι νεκροί επειδή η συνείδησή τους συνεχίζει να λειτουργεί αφού το σώμα έχει σταματήσει να δείχνει σημάδια ζωής.

image: τι κάνει το μυαλό όταν πεθαίνει το σώμα

Αυτό σημαίνει ότι, θεωρητικά, κάποιος μπορεί να ακούσει ακόμη και το θάνατό του να ανακοινώνεται από τους γιατρούς. Ο ισχυρισμός έγινε από τον Δρ Σαμ Πάρνια, διευθυντή της έρευνας για την εντατική περίθαλψη και την αναζωογόνηση στην Ιατρική Σχολή της NYU Langone στη Νέα Υόρκη.

Αυτός και η ομάδα του κοίταξαν ανθρώπους που υπέστησαν καρδιακή ανακοπή, τεχνικά πέθαναν, αλλά λίγο μετά ξαναήρθαν στη ζωή. Είναι η μεγαλύτερη μελέτη του είδους της που έγινε ποτέ.

Μερικοί από όσους βίωσαν μία τέτοια κατάσταση είπαν ότι είχαν επίγνωση των συνομιλιών που γινόντουσαν στο χώρο και έβλεπαν πράγματα που συνέβαιναν γύρω τους, ακόμα και μετά την «ανακοίνωση» των γιατρών ότι είναι νεκροί!

Αυτό επαληθεύτηκε από το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που ήταν παρόντες εκείνη τη στιγμή. Ο θάνατος ορίζεται ως το σημείο στο οποίο η καρδιά δεν χτυπά πλέον και η ροή του αίματος στον εγκέφαλο διακόπτεται.

Ο Δρ Πάρνια ανέφερε ότι τεχνικά, έτσι παίρνεται ο χρόνος του θανάτου – όλα βασίζονται στη στιγμή που η καρδιά σταματάει να χτυπά. Μόλις συμβεί αυτό, το αίμα δεν κυκλοφορεί πλέον στον εγκέφαλο, πράγμα που σημαίνει ότι η λειτουργία του εγκεφάλου σταματάει σχεδόν στιγμιαία. Έτσι χάνονται όλα τα αντανακλαστικά που ελέγχονται από τον εγκέφαλο.

Ωστόσο, υπάρχουν στοιχεία που υποδηλώνουν ότι υπάρχει μία ιδιότυπη έκρηξη ενέργειας του εγκεφάλου καθώς κάποιος πεθαίνει.

Το 2013 οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν εξέτασαν τα ηλεκτρικά σήματα μέσα στους εγκέφαλους εννέα αναισθητοποιημένων αρουραίων που υπέστησαν καρδιακή προσβολή. Στη σύντομη περίοδο μετά τον κλινικό θάνατο έχουν παρατηρήσει πρότυπα δραστηριότητας στον εγκέφαλο.

Ο Δρ. Πάρνια δήλωσε σχετικά: «Με τον ίδιο τρόπο που μια ομάδα ερευνητών μπορεί για παράδειγμα, να μελετήσει την ποιοτική φύση της ανθρώπινης εμπειρίας της «αγάπης», με τον ίδιο τρόπο προσπαθούμε να κατανοήσουμε τα ακριβή χαρακτηριστικά που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι όταν περάσουν από το θάνατο,  γιατί καταλαβαίνουμε ότι αυτό θα αντικατοπτρίζει την καθολική εμπειρία που όλοι θα έχουμε όταν πεθάνουμε».