Τι μπορεί να συμβεί στο σώμα σου όταν είσαι στο διάστημα

Έχουμε διαβάσει για τα μεγαλεπήβολα σχέδια του Έλον Μασκ σχετικά με τον εποικισμό του Άρη σε συνδυασμό με άλλες προσπάθειες που γίνονται ακόμα και από πανεπιστήμια για την υλοποίηση αυτού του σκοπού. Η σχεδίαση των κατοικιών στον Άρη είναι μία από αυτές. Στο ίδιο τέμπο και ο Ρίτσαρντ Μπράνσον, ιδιοκτήτης της Virgin Galactic που θέλει να στείλει τουρίστες στο διάστημα αλλά και η NASA που θέλει να εξερευνήσει το εσωτερικό του Άρη.

image ταξίδι στο διάστημα

Ίσως τελικά να είναι αναπόφευκτο το μέλλον της ανθρωπότητας να είναι εκτός του πλανήτη μας. Αλλά προτού φτάσουμε σε αυτό το άγνωστο για εμάς μέρος, θα πρέπει να μάθουμε λίγα πράγματα σχετικά με το τι μπορεί να συμβεί στο σώμα όταν φύγουμε από τη Γη:

  1. Σύνδρομο προσαρμογής χώρου

Χωρίς τη βαρύτητα της Γης θα νοσήσουμε από το σύνδρομο προσαρμογής χώρου, με πονοκεφάλους, αποπροσανατολισμό, έντονη ταλαιπωρία και, ενδεχομένως, εμετό και ίλιγγο. Δεν είναι η έλλειψη βαρύτητας που το προκαλεί όλο αυτό αλλά στην ουσία η ξαφνική αλλαγή της βαρυτικής δύναμης. Μόλις προσαρμοστούμε, θα είμαστε εντάξει. Τα καλά νέα, λοιπόν, είναι ότι διαρκεί μόνο λίγες μέρες.

  1. Διαφορετική μυρωδιά

Το διάστημα μυρίζει σαν ψητή μπριζόλα, καμένο μέταλλο και πυρίτιδα. Η NASA έχει προσλάβει τον χημικό Steven Pierce για να αναδημιουργήσει την οσμή του χώρου για εκπαιδευτικούς σκοπούς. “Η αίσθηση που μένει στη μύτη σου είναι μεταλλική”, λέει εκείνος.

  1. Θα χάσετε τα νύχια σας

Το φαινόμενο ονομάζεται αποκόλληση νυχιών. Σε μια πρόσφατη μελέτη, 22 αστροναύτες ανέφεραν ότι έχασαν τα νύχια τους. Τα ογκώδη γάντια της στολής διακόπτουν την κυκλοφορία και η πίεση στις άκρες των δαχτύλων μπορεί να είναι η αιτία αυτής της απώλειας.

  1. Δεν υπάρχει ροχαλητό

Λόγω της έλλειψης βαρύτητας στο αναπνευστικό σύστημα, υπάρχει μια δραματική μείωση των αναπνευστικών προβλημάτων που σχετίζονται με τον ύπνο, μειώνοντας τουλάχιστον κατά 20% το ροχαλητό. Με μικρή βαρύτητα να επηρεάζει τη γλώσσα, δεν θα αντιμετωπίσετε τυχόν παρεμπόδιση που κανονικά προκαλεί το ροχαλητό στη γη.

  1. Προβλήματα όρασης

Μετά από πάρα πολύ χρόνο στο διάστημα, η όρασή σας θα αρχίσει να θολώνει. Από τους 300 αστροναύτες που μελετήθηκαν, περίπου το 23% αντιμετώπισε προβλήματα σε μια μικρής διάρκειας πτήση και περίπου 49% σε πτήσεις μεγαλύτερης διάρκειας.

  1. Επιδράσεις στους μυς σας

Το κατώτερο τμήμα του σώματος θα υποστεί πολλές οστικές απώλειες, για να μην αναφέρουμε τους εξασθενημένους (μερικές φορές ατροφικούς) μύες. Επίσης, η καρδιά θα μειωθεί σε μέγεθος, επειδή απλώς δεν χρειάζεται να δουλέψει τόσο σκληρά.

  1. Θα αυξηθεί το ύψος

Έχετε ποτέ ονειρευτεί ότι είστε μερικά εκατοστά ψηλότεροι; Λοιπόν, μετά την εκδρομή στο διάστημα, οι σπόνδυλοι θα εξαπλωθούν, προκαλώντας την επιμήκυνση της σπονδυλικής σας στήλης, χαρίζοντας περίπου 3% του κανονικού σας ύψους. Μην ανησυχείτε, όμως, αφού κατά την επιστροφή στη γη η σπονδυλική σας στήλη θα συρρικνωθεί στο κανονικό της μέγεθος.

  1. Ακτινοβολία χώρου

Στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, οι άνθρωποι εκτίθενται σε δέκα φορές μεγαλύτερη ακτινοβολία από ότι στη Γη. Η ατμόσφαιρα λοιπόν μάς προστατεύει από την κοσμική ακτινοβολία. Χωρίς αυτό, υπάρχει κίνδυνος να καταστραφεί το νευρικό σύστημα, οδηγώντας σε «αλλοιωμένη γνωστική λειτουργία, μειωμένη κινητική λειτουργία και αλλαγές συμπεριφοράς». Η ακτινοβολία στο διάστημα μπορεί επίσης να προκαλέσει συμπτώματα όπως ναυτία, εμετό, ανορεξία και κόπωση. Πηγή perierga.gr