Το καινοτόμο μυαλό του Da Vinci και το πρώτο ρομπότ

Με το καινοτόμο μυαλό του, ο Leonardo da Vinci είχε πολλές ιδέες που απαιτούσαν τη χρήση τροχαλιών, βαρών και διαφόρων εργαλείων για να υλοποιηθούν. Βεβαίως, όλα αυτά τα στοιχεία ήταν κρίσιμα για την επίτευξη πολλών από τις αυτοματοποιημένες εφευρέσεις του, συμπεριλαμβανομένων αυτών του ρολογιού, του πρώτου κλιματιστικού και του υδραυλικού πριονιού.

Ο Da Vinci ενσωμάτωσε επίσης αυτούς τους μηχανισμούς στο αυτοπροωθούμενο «όχημα» του, το οποίο πολλοί θεωρούν το πρώτο ρομπότ. Αλλά ο da Vinci χρησιμοποίησε και τον εξοπλισμό του για να δημιουργήσει και ένα άλλο ρομπότ – τον Ρομποτικό Ιππότη, περίπου στα 1495 σύμφωνα με την wikipedia.

Αν και ένα πλήρες σχέδιο του ρομποτικού ιππότη του da Vinci δεν έχει ανακτηθεί ποτέ, διάσπαρτες σημειώσεις που περιγράφουν διάφορες πτυχές του «ιππότη» έχουν βρεθεί σε όλα τα σημειωματάρια του.

 

image ρομποτικός ιππότης
Photo by Erik Möller. Leonardo da Vinci. Mensch – Erfinder – Genie exhibit, Berlin 2005.

Σχεδιασμένος για μια εκδήλωση στο Μιλάνο (στην οποία ο Δούκας Λουδοβίκος Σφόρτσα έβαλε τον Λεονάρντο υπεύθυνο για την επίβλεψη), ο Ρομποτικός Ιππότης αποτελούσε ένα κοστούμι ιππότη γεμάτο με γρανάζια και τροχούς που συνδέονταν με μία περίπλοκη τροχαλία και ένα καλωδιακό σύστημα. Μέσω αυτών των μηχανισμών, ο ρομποτικός ιππότης του da Vinci ήταν ικανός για ανεξάρτητη κίνηση, να κάθεται, να σηκώνεται,  να κινεί το κεφάλι του και να σηκώνει την προσωπίδα του. Να σημειώσουμε ότι στην πόλη του Μιλάνου το καινοτόμο μυαλό του da Vinci σχεδίασε και την τέλεια πόλη που δυστυχώς έμεινε μόνο στα χαρτιά.

Έχοντας σαν οδηγό διάφορα σχέδια του da Vinci και χρησιμοποιώντας όσα σχεδιαγράμματα ήταν διαθέσιμα, ο Mark Rosheim δημιούργησε ένα νεότερο πρωτότυπο του ρομποτικού ιππότη το 2002, το οποίο ήταν σε θέση να περπατήσει και να γνέφει. Ο Rosheim παρατήρησε πως ο ντα Βίντσι είχε σχεδιάσει τον ρομποτικό ιππότη για να κατασκευαστεί εύκολα, χωρίς τίποτα περιττό επάνω του. Ο Rosheim χρησιμοποίησε επίσης τα σχέδια του da Vinci ως έμπνευση για ρομπότ που κατασκεύασε για τη NASA.