Το πρώτο μιξερ και άλλα …χτυπητήρια: η ιστορία τους

Το πρώτο μιξερ με διάφορα περιστρεφόμενα εξαρτήματα-μέρη κατοχυρώθηκε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας το 1856 στον Ραλφ Κόλιερ από τη Βαλτιμόρη των ΗΠΑ. Ακολούθησε μία ίδιας λογικής συρμάτινη κατασκευή στην Αγγλία το 1857. Στις ΗΠΑ πάλι, σειρά είχε το μίξερ – χτυπητήρι αυγών το 1859 και άλλη μία παρόμοια ευρεσιτεχνία το 1870. Αρχικά οι περισσότερες κατασκευές μίξερ αφορούσαν το εύκολο χτύπημα των αυγών.

Το πρώτο ηλεκτρικό μίξερ θεωρείται ότι είναι αυτό που εφευρέθηκε από τον Αμερικανό Rufus Eastman το 1885. Ουσιαστικά από εκείνη τη χρονιά και περισσότερο στις αρχές του επόμενου αιώνα ξεκίνησε δειλά ένα εμπορευματικό ρεύμα για τα μίξερ, με κάποια μικρή παραγωγή σε περιορισμένα εργοστάσια της εποχής.

Ήδη το 1914 ήταν αρκετά δημοφιλές και η Hobart Manufacturing Company ήταν η πρώτη εταιρεία μαζικής παραγωγής μίξερ. Σε αυτό βοήθησε και ένας μηχανικός της ο Herbert Johnson ο οποίος εφεύρε ένα ηλεκτρικό μίξερ σταθερής βάσης, προάγγελος των σημερινών. Βάσει αυτής της λογικής κατασκεύασε και έναν ηλεκτρικό αναδευτήρα που ανακάτευε τη ζύμη στα αρτοποιία. Έτσι η εταιρεία κατασκεύαζε όχι μόνο ένα είδος αλλά και διαφορετικά είδη μιξερ.

Από τη δεκαετία του’20 και μετά το οικιακό μίξερ άρχισε να κερδίζει τη θέση του σαν ένα απαραίτητο εργαλείο στην κουζίνα ενώ λίγα χρόνια νωρίτερα τον ίδιο επιτυχημένο δρόμο είχε ακολουθήσει και ο ηλεκτρικός αναδευτήρας που δεν έλειπε πλέον από κανένα μεγάλο αρτοποιείο.

Το 1937 ο W.G. Barnard λανσάρισε ένα προϊόν που ονόμασε “The blender”. H εταιρεία Vitamix στην οποία ανήκε το προϊόν αποφάσισε να το διαφημίσει με ένα τηλεοπτικό σποτ, ένα από τα πρώτα σποτ του είδους, το 1949.  Το τηλεοπτικό σποτ διήρκησε 25 λεπτά, αρκετά αναλυτικό και οδήγησε το μπλέντερ στις κουζίνες των Αμερικανών.

image: πρώτο μίξερ

Όλες οι παραλλαγές του μιξερ όπως το χτυπητήρι αυγών, το μίξερ χειρός, βάσης, το μπλέντερ και ο αναμικτήρας ζύμης οδηγήθηκαν σε συνεχόμενες βελτιώσεις που το έφεραν σε αυτό που γνωρίζουμε σήμερα. 

Διαβάστε επίσης: Μηχανή σιδερώματος «απογειώνει» το σιδέρωμα