Πλωτό αιολικό πάρκο ξεκινά να λειτουργεί στη Σκωτία

Πέντε τεράστιες τουρμπίνες άρχισαν να περιστρέφονται στο πρώτο πλωτό αιολικό πάρκο του πλανήτη, που βρίσκεται πάνω από 25 χιλιόμετρα μακριά από την ακτή του Peterhead, στο Aberdeenshire στη Σκωτία. Η πρώτη υπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζιον είναι εκείνη που έκοψε τη κορδέλα των εγκαινίων στον τόπο των εγκαταστάσεων της ανανεώσιμης αυτής πηγής ενέργειας. Το πλωτό αιολικό πάρκο είναι σε θέση να δώσει 30 megawatt καθαρού ηλεκτρισμού στο δίκτυο. Με πιο απλά λόγια, αυτό αρκεί για την παροχή ενέργειας για περίπου 20.000 σπίτια. Οι τουρμπίνες της Hywind Scotland έχουν συνολικό ύψος 253 μέτρα από τα οποία τα 78 μέτρα είναι βυθισμένα κάτω από την επιφάνεια, προσδεμένα στον πυθμένα με αλυσίδες βάρους 1.200 τόνων.

Οι εταιρίες ενέργειας Statoil και Masdar συνεργάστηκαν πάνω στο σχέδιο της Hywind Scotland με σκοπό εντός του επόμενου έτους την εγκατάσταση μιας τεράστιας μπαταρίας «Batwind» ισχύος 1MWh για καλύτερη διαχείριση της επιτόπιας παραγωγής.

image: πλωτό αιολικό πάρκο

Είναι κατόρθωμα το πώς η μηχανική εκμεταλλεύεται τη δυναμική ενός τέτοιου κάπως αφιλόξενου περιβάλλοντος για το όφελος της ανέγερσης των πλωτών αιολικών πάρκων. Σας θυμίζουμε σχετικά το μεγαλύτερο πλωτό ηλιακό πάρκο στον κόσμο το οποίο έχει γίνει στην Κίνα.

Το Ηνωμένο Βασίλειο, και ειδικότερα η Σκωτία, δεν είναι ξένη προς τα έργα καθαρής ενέργειας που καθορίζουν νέες τάσεις και αποτελούν σταθμό για τις ανανεώσιμες πηγές. Το Ηνωμένο Βασίλειο φιλοξενεί τις μεγαλύτερες ανεμογεννήτριες και ύστερα από την Hywind Scotland, η θάλασσα της Ιρλανδίας αναμένεται να φιλοξενήσει στο μέλλον ακόμη μεγαλύτερο αιολικό πάρκο. Επίσης, στην Αγγλία βρίσκονται σε εξέλιξη οι πρώτες μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σε λιμνοθάλασσα και ενώ η χώρα αυτή δεν έχει τον «κατάλληλο» καιρό, η Σκωτία με τους θυελλώδεις ανέμους της έχει δεσμευτεί και για τις πρώτες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής που λειτουργούν στον κόσμο.