Πόσο γρήγορα «ανεβαίνει» το ταχύτερο ασανσέρ στον κόσμο;

Ένα από τα προβλήματα που δεν αντιμετωπίζουμε στη χώρα μας είναι η συντήρηση και η λειτουργικότητα των ουρανοξυστών για τον απλό λόγο ότι δεν έχουμε κανένα.

Υπάρχουν χώρες που όχι μόνο κατασκευάζουν τέτοια μεγαθήρια αλλά μπαίνουν και στη λογική του ανταγωνισμού για το ποιο θα είναι το ψηλότερο. Εκεί τα θέματα που έχουν να αντιμετωπίσουν είναι ανάλογα του μεγέθους.

Είναι σημείο της τεχνολογικής μας εποχής ότι οι ουρανοξύστες, ορόσημο για μία περιοχή, αυξάνονται όλο και περισσότερο. Ένα θέμα προς επίλυση είναι το να κινηθεί κάποιος με το ασανσέρ από το ισόγειο στην κορυφή, χωρίς να χάσει όλη του την ημέρα στη διαδρομή. Έχουμε δει πως οι εταιρείες έχουν βρει ένα τρόπο μέσω της εικονικής πραγματικότητας να περνάει ευχάριστα η ώρα μέχρι να φτάσεις στον…όροφο σου.

Στην Κίνα σκέφθηκαν να λύσουν το θέμα απλά πηγαίνοντας πιο γρήγορα. Αυτό λοιπόν έχει επιτευχθεί στον ανελκυστήρα υψηλής ταχύτητας της Hitachi, ο οποίος μόλις επιβεβαιώθηκε σαν ο ταχύτερος στον κόσμο, φτάνοντας τα 1.260 μέτρα/ το λεπτό ή αλλιώς τα 76 χιλιόμετρα την ώρα κατά τη διάρκεια ανεξάρτητων δοκιμών στο Guangzhou της Κίνας.

image το ταχύτερο ασανσέρ στον κόσμο σε ουρανοξύστη στην Καντόνα

                                                          Πηγή εικόνας By CRCHF (Own work)/ CC BY-SA 3.0

Δύο μοντέλα αυτού του νέου ανελκυστήρα υψηλής ταχύτητας θα εγκατασταθούν στο Guangzhou CTF Finance Center στο Guangzhou ή στην πόλη της Καντόνας όπως την ξέρουμε, της Κίνας.  Αν και έχουν ήδη τελική ταχύτητα τα 1.200 μέτρα / λεπτό και καλύπτουν τα 440 μέτρα μεταξύ της επιφάνειας του εδάφους και του τελευταίου 95ου ορόφου σε περίπου 43 δευτερόλεπτα, οι μηχανικοί της Hitachi αποφάσισαν ότι υπάρχει χώρος για ακόμα καλύτερες επιδόσεις.

Έχοντας προσαρμόσει τις αλλαγές ελέγχου και ασφαλείας, η Hitachi παρέδωσε το ταχύτερο ασανσέρ της στο Εθνικό Κέντρο Παρακολούθησης και Ελέγχου Ανελκυστήρων, όπου οι δοκιμαστές επιβεβαίωσαν το εντυπωσιακό 1.260 μέτρα / λεπτό.  Όταν τελικά τεθεί σε λειτουργία στο κτίριο CTF Finance Center, ο ανελκυστήρας θα λειτουργεί στην ονομαστική τελική ταχύτητα των 1.200 μέτρων / λεπτό.

Η Hitachi έχει επιτύχει μια τόσο εντυπωσιακή τελική ταχύτητα χρησιμοποιώντας έναν σύγχρονο κινητήρα και μια μονάδα ελέγχου ικανή να χειριστεί τις απαιτήσεις της υψηλής ταχύτητας κίνησης ανελκυστήρα. Το σταμάτημα είναι φυσικά πιο σημαντικό από την επιτάχυνση, επομένως ο ανελκυστήρας είναι εφοδιασμένος με φρένα που έχουν μεγάλη αντοχή στη θερμότητα για να χειρίζονται στάσεις έκτακτης ανάγκης. Ο ανελκυστήρας είναι επίσης εξοπλισμένος με την τεχνολογία προσαρμογής πίεσης του αέρα της Hitachi για την καταπολέμηση της ενοχλητικής πίεσης που έχουμε στα αυτιά όταν ανεβαίνουμε γρήγορα σε μεγάλα ύψη.

Η Hitachi λέει ότι θα χρησιμοποιήσει τον ανελκυστήρα υψηλής ταχύτητας για να βοηθήσει στην ανάπτυξη των μελλοντικών μοντέλων.