Το φως του περιβάλλοντος φορτίζει Smartphones

Οι ερευνητές έχουν επινοήσει μια μέθοδο για να φορτίζουν τα κινητά τηλέφωνα με το φως του περιβάλλοντος. Κι αυτό γιατί οι διευρυμένες λειτουργίες των smartphones έφεραν μαζί τους την ανάγκη να βρούμε νέους τρόπους για να κρατάμε τα κινητά μας τηλέφωνα περισσότερη ώρα φορτισμένα.

image κινητό τηλέφωνο

 

Στην εποχή μας, χρησιμοποιούμε τα κινητά τηλέφωνα για πολύ περισσότερα πράγματα από το να κάνουμε απλά κλήσεις. Τα smartphones έχουν γίνει βασικά εργαλεία στην καθημερινότητα και στην ψυχαγωγία μας.

Οι επιστήμονες της Dracula Technologies, μιας γαλλικής εταιρείας ηλιακής ενέργειας, έχουν αναπτύξει την τεχνολογία «LAYER» που σημαίνει «Light As Your  Energetic Response». Βασικά, τα LAYER είναι λεπτά, εύκαμπτα ηλιακά κύτταρα που μπορούν να κατασκευαστούν με έναν απλό εκτυπωτή inkjet.

Αυτά τα οικονομικά, πτυσσόμενα φύλλα αποτελούνται από ένα μοναδικό αγώγιμο πλαστικό που μπορεί να απορροφήσει ενέργεια τόσο από το φως του περιβάλλοντος προερχόμενο από τον ήλιο όσο και από το φως του περιβάλλοντος που προέρχεται απο τεχνητή πηγή, καθιστώντας αυτή την τεχνολογία πολύ πιο ευπροσάρμοστη από πολλές από τις προκατόχους της. Τέτοια λεπτά ηλιακά κύτταρα θα μπορούσαν είτε να εκτυπωθούν πάνω στην ηλεκτρονική συσκευή, είτε ένα μεγαλύτερο φύλλο θα μπορούσε να στερεωθεί σε κάτι που θα μπορούσε να τραβήξει περισσότερο φως, όπως ένα σακίδιο. Στη συνέχεια αυτό το αντικείμενο, λοιπόν, θα μπορούσε να συνδεθεί στη συσκευή.

«Φανταστείτε την εκτύπωση ηλιακών κυττάρων σε ένα μπλουζάκι και μετά να χρησιμοποιήσετε αυτό το μπλουζάκι για να φορτίσετε το τηλέφωνό σας», δήλωσε ο Σαντόκ Μπεν Ντεκιλ, φυσικός των υλικών της τεχνολογίας Dracula, σε συνέντευξή του στο New Scientist.

Αυτά τα ηλιακά κύτταρα διαρκούν περίπου μία ώρα για εκτύπωση και μπορούν να προσαρμοστούν σε σχήμα και χρώμα ή ακόμα και να είναι διαφανή. Ενώ οι ερευνητές εξακολουθούν να αναζητούν τρόπους για να μειώσουν το χρόνο που χρειάζονται τα ηλιακά αυτά κύτταρα για τη φόρτιση των κινητών τηλεφώνων μας, είναι σίγουροι ότι η τεχνολογία είναι σχεδόν έτοιμη για εφαρμογές σε πραγματικές συνθήκες.