Ποια τραυματικά γεγονότα επηρρεάζουν τον εγκέφαλο

Ο εγκέφαλος αποτελεί το σπουδαιότερο και μεγαλύτερο τμήμα του κεντρικού νευρικού συστήματος. Είναι υπεύθυνος για πολλές ζωτικής σημασίας λειτουργίες όπως αναπνοή, η διατήρηση της ισορροπίας και ο συντονισμός των κινήσεων του σώματος και κυρίως είναι το κέντρο των περισσότερων συνειδητών και νοητικών λειτουργιών.

Η σημαντικότητα του είναι τέτοια που έχουν γραφτεί χιλιάδες άρθρα για αυτόν και αποτελεί γνωστικό πεδίο για επιστημονική έρευνα. Δεν θα μπορούσαμε να μείνουμε αμέτοχοι έχοντας δημοσιεύσει άρθρα σχετικά με τη νόσο του Πάρκινσον, όσο και για την γνωστή σύνδεση εγκεφάλου και μνήμης. Οι τραυματικές αναμνήσεις είναι ένα άλλο θέμα με μεγάλο ενδιαφέρον και κυρίως από ποιες τραυματικές καταστάσεις προκύπτουν. Πως τα τραυματικά γεγονότα επηρρεάζουν τον εγκέφαλο λοιπόν;

image τραυματικές αναμνήσεις

Οι τραυματικές καταστάσεις που βιώνουν οι άνθρωποι στην παιδική και εφηβική ηλικία, προκαλούν πρόωρη γήρανση του εγκεφάλου, σύμφωνα με νέα μελέτη Αμερικανών επιστημόνων.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν μελέτησαν 1.320 άνδρες και γυναίκες, μέσης ηλικίας 58 ετών, για να εξετάσουν πόσο επηρεάζουν οι αντιξοότητες της ζωής την υγεία του εγκεφάλου.

Κατέληξαν λοιπόν στο συμπέρασμα ότι 27 γεγονότα στη ζωή ενός ανθρώπου είναι τόσο επιβλαβή, ώστε ακόμα και ένα από αυτά να έχει βιώσει κανείς, μπορεί να παρουσιάσει πρόωρη γήρανση του εγκεφάλου, η οποία ανοίγει το δρόμο για εκδήλωση άνοιας αργότερα στη ζωή.

Ειδικότερα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι στην παιδική ή εφηβική ηλικία, τα γεγονότα που αποτυπώνονται στον εγκέφαλο είναι:

– Η επανάληψη μιας σχολικής χρονιάς

– Η απομάκρυνση από το σπίτι

– Η ανεργία, ο αλκοολισμός και η χρήση ουσιών από τον γονιό

– Η εγκατάλειψη του σχολείου

– Η ολιγοήμερη ή οριστική αποβολή από το σχολείο

Βλάβες στον εγκέφαλο μπορεί να προκαλέσουν σε οποιαδήποτε ηλικία οι εξής καταστάσεις:

– Η εγκατάλειψη των πανεπιστημιακών σπουδών

– Η απόλυση

– Η μακροχρόνια ανεργία

– Ο θάνατος συγγενικού προσώπου (γονιός, αδελφός, παιδί)

– Το διαζύγιο των γονέων

– Η απιστία του/της συντρόφου

– Τα προβλήματα με τα πεθερικά

– Ένα σοβαρό ατύχημα του παιδιού

– Η απώλεια της κατοικίας εξαιτίας φυσικού φαινομένου ή φωτιάς

– Η σωματική ή σεξουαλική επίθεση

– Τα σοβαρά προβλήματα με το νόμο

– Η φυλάκιση

– Η χρεοκοπία

– Η απώλεια περιουσίας

– Η διαβίωση με επιδόματα

– Η ένταξη στις Ένοπλες Δυνάμεις

– Ο πόλεμος

Όπως ανέφεραν οι ερευνητές, οι εθελοντές με τα περισσότερα από τα παραπάνω προβλήματα είχαν τις χειρότερες επιδόσεις στα τεστ των νοητικών δεξιοτήτων.

Σύμφωνα με την επικεφαλής ερευνήτρια δρ Μέγκαν Τσίλσντορφ, η πιο πιθανή εξήγηση για τη γήρανση του εγκεφάλου είναι η έντονη φλεγμονή που προκαλεί το στρες και η οποία επιφέρει πολλές βλάβες στους ιστούς.

Οι ανακοινώσεις έγιναν στο ετήσιο συνέδριο της αμερικανικής Εταιρείας Νόσου Αλτσχάιμερ (AAIC 2017) που διεξάγεται στο Λονδίνο. Πηγή onmed

Διαβάστε επίσης: