Ο θηριώδης Τυραννόσαυρος με τα μικρά του άκρα

Ο Τυραννόσαυρος ή αλλιώς T.rex έζησε σε όλη την περιοχή της σημερινής δυτικής Βόρειας Αμερικής. Ήταν από τους τελευταίους, εκτός των πτηνών, δεινοσαύρους που έζησαν πριν το συμβάν εξαφάνισης Κρητιδικού-Τριτογενούς. Όπως και οι άλλοι τυραννοσαυρίδες ο  Τυραννόσαυρος ήταν δίποδο σαρκοφάγο με ογκώδες κρανίο που εξισορροπούνταν από μία μακριά, βαριά ουρά. Σε σχέση με τα μεγάλα και ισχυρά οπίσθια άκρα, τα εμπρόσθια άκρα του Τυραννόσαυρου ήταν μικρά και έφεραν δύο δάκτυλα με νύχια.

Ο ακριβής σκοπός των σχετικά μικροσκοπικών βραχιόνων του τυραννόσαυρου δεν έχει διευκρινισθεί. Με τα χρόνια, οι επιστήμονες πρότειναν κάποιες θεωρίες για τη χρήση τους, όπως το να ακινητοποιήσουν το θήραμα τους ή να βοηθήσουν τους δεινόσαυρους να σηκωθούν από το έδαφος.

Όποια και αν ήταν η περιορισμένη χρήση τους, θεωρήθηκε από αρκετούς επιστήμονες ότι ήταν περιττή και απλά ο T-Rex δεν είχε προλάβει να εξελιχθεί περαιτέρω και να «χάσει» αυτά τα δύο περίεργα άκρα που απλώς κρέμονταν. Ίσως, όπως, υποστήριξαν άλλοι, τα μικρά αυτά άκρα ήταν απαραίτητα για να υποστηρίξουν τους τεράστιους και ισχυρούς μυς της κεφαλής και του λαιμού.

Αλλά τώρα ένας ερευνητής υποστηρίζει ότι έχουμε όλοι λάθος. Ο Στίβεν Στάνλεϊ, παλαιοντολόγος στο Πανεπιστήμιο της Χαβάης, πιστεύει ότι τα άκρα του Τυραννόσαυρου ήταν καλά προσαρμοσμένα όπλα για μάχη σώμα με σώμα. Χαρακτηριστικό είναι ότι τα νύχια ήταν περίπου 10 εκατοστά μακριά και μπορούσαν να προκαλέσουν βαθιές πληγές στο ατυχές θήραμα. Ουσιαστικά θα επέτρεπαν στον T-Rex να τοποθετηθεί στην πλάτη του θύματος ή να τον πιάσει με τις σιαγόνες του κάνοντας χρήση τόσο των δοντιών όσο και των άκρων του και  προκαλώντας του βαθιές πληγές μέσα σε δευτερόλεπτα.

Οι τυραννόσαυροι έχασαν ένα από τα τρία τους νύχια κατά τη διάρκεια της εξέλιξης, με αποτέλεσμα να μπορεί να εφαρμοστεί 50% περισσότερη πίεση από καθένα από τα δύο υπόλοιπα νύχια. Η δύναμη που θα μπορούσε να ασκήσει σε οποιοδήποτε ζώο θα ήταν πολύ μεγάλη και η δυναμή του αυτή του έδωσε και το προσωνύμιο rex – βασιλιάς στα λατινικά.

Ο Στάνλεϊ συμφωνεί με την άποψη ότι άκρα ατρόφησαν κατά την εξέλιξη τους, με τα γιγαντιαία σαγόνια να αναλαμβάνουν τη λειτουργία σαν τα κύρια όπλα τους. Αλλά, υποστηρίζει, ότι τα μικρά άκρα μπορούσαν να παίξουν ένα θανάσιμα βοηθητικό ρόλο. Πηγή national geographic