Υδροπονική φάρμα μέσα σε κοντέινερ

Έχοντας δει πρόσφατα μία ρομποτική φάρμα να ολοκληρώνει την πρώτη της συγκομιδή, πως θα σας φαίνονταν αν μία γεωργική επιχείρηση δεν έχει καθόλου γη για να καλλιεργήσει; Όσο και αν φαίνεται περίεργο η εταιρεία Local Roots ανήκει στην κατηγορία των ακτημόνων αγροτών. Αντί για καλλιεργήσιμη γη, διαθέτει τεράστια κοντέινερ με μεγαλύτερη αποδοτικότητα απ’ ότι έχει η γη. Η εταιρεία καλλιεργεί βιολογικά λαχανικά μέσα σε τεράστια κιβώτια – κοντέινερ. Σε κάθε ένα από αυτά είναι τοποθετημένη μία ολόκληρη υδροπονική φάρμα που μπορεί να δώσει τον ίδιο όγκο τροφίμων με πέντε στρέμματα γης. Η εταιρεία θέλει να  δημιουργήσει ένα δίκτυο τέτοιων εκμεταλλεύσεων σε όλες τις ΗΠΑ, σε μια προσπάθεια να προσφέρει σε όλους πρόσβαση σε ποιοτικά προϊόντα.

Η ομάδα ελέγχει όλες τις πτυχές από το σχεδιασμό και την κατασκευή κάθε λεπτομέρειας του εσωτερικού των κοντέινερ μέχρι τη συσκευασία και αποστολή της συγκομιδής

Ο τρόπος αυτός είναι σε αντίθεση με τις περισσότερες παραδοσιακές εκμεταλλεύσεις που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις χημικές ουσίες τόσο για την καλλιέργεια όσο και για τη διατήρηση. Τα τρόφιμα, που καλλιεργούνται εντός των κοντέινερ που καλούνται Terra Farm, δεν υπόκεινται σε επιβλαβείς χημικές ουσίες. Κάθε Terra Farm είναι ένα μίνι υδροπονικό αγρόκτημα.

Η υδροπονία είναι μια μέθοδος ανάπτυξης που περιλαμβάνει τη χρήση νερού, πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, αντί του εδάφους. Οι ρίζες των φυτών συνήθως είτε εκτίθενται πλήρως στο νερό που ρέει συνεχώς είτε στηρίζονται σε ένα πορώδες υλικό. Τα φυτά συνήθως περιβάλλονται από δυνατό φως που προσομοιάζει με του ήλιου. Τα Terra Farms χρησιμοποιούν την ίδια ιδέα για την καλλιέργεια λαχανικών. Η εταιρεία προμηθεύει αρκετές εταιρείες και ίσως η πιο γνωστή από αυτές να είναι η SpaceX.

Ένα από τα πλεονεκτήματα της εταιρείας είναι ότι μπορεί να φέρει τη φρέσκια παραγωγή σε περιοχές άγονες που στερούνται καλλιεργήσιμων αγροκτημάτων. Οι καταναλωτές μπορούν να επωφεληθούν από έναν τρόπο που μπορεί να καλύψει το χάσμα μεταξύ της εκμετάλλευσης και του καταναλωτή και μάλιστα με τρόπο που είναι φιλικός προς το περιβάλλον.

Το Terra Farm έχει σχεδιαστεί για να χρησιμοποιεί 97% λιγότερο νερό από ένα παραδοσιακό αγρόκτημα αλλά να παράγει τον ίδιο όγκο τροφίμων.  Η εταιρεία διερευνά τώρα τους πιθανούς τρόπους με τους οποίους τα αγροκτήματα θα μπορούσαν να είναι εντελώς ανεξάρτητα από την τοπική παροχή ενέργειας, προσαρμόζοντας την ηλιακή ή αιολική ενέργεια.

Η ικανότητα της εταιρείας να δημιουργήσει καινοτόμες τεχνολογίες έκανε εντύπωση στον Έλον Μασκ που πρότεινε ότι η εταιρεία θα μπορούσε να συμβληθεί για την προμήθεια τροφίμων για την επικείμενη διαστημική αποστολή στον Άρη. Είναι γνωστό ότι ένα από τα προβλήματα για τα οποία ψάχνουν λύση οι διαστημικές εταιρείες αφορά την τροφή στο διάστημα. Εκτός από τη σκέψη ότι η εταιρεία θα παράγει φαγητό στον Άρη έχει τεθεί και ένα άλλο φιλόδοξο σχέδιο για την σίτιση ενός δισεκατομμυρίου ανθρώπων μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια. Πηγή interesting engineering.