Φορητή μηχανή ανακύκλωσης μετατρέπει το πλαστικό σε πλακάκια

Η Miniwiz είναι μια πρωτοποριακή εταιρεία σχεδιασμού με βασικό αντικείμενο δραστηριότητάς την ανακύκλωση υλικού και τη μετατροπή του σε υψηλής ποιότητας μηχανικό προϊόν. Πρόσφατα όμως σχεδίασε μία φορητή μηχανή ανακύκλωσης, η οποία τροφοδοτείται από ηλιακή ενέργεια. Το νέο μηχάνημα ονομάζεται Trashpresso και έχει την δυνατότητα να ανακυκλώνει πλαστικό επί τόπου, ακόμα και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές. Λειτουργεί κανονικά ακόμα και εκτός δικτύου, και χωράει σε ένα κιβώτιο 12 μέτρων έτσι ώστε να μπορεί να μεταφερθεί παντού.

image: φορητή μηχανή ανακύκλωσης

Από την στιγμή της εγκατάστασής του, το μηχάνημα πλένει, κομματιάζει, λιώνει και διαπλάθει τα απόβλητα σε πλακάκια που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε εσωτερικούς  αλλά και εξωτερικούς χώρους.

Το μηχάνημα μπορεί να ανακυκλώσει 50 κιλά την ώρα. Μπορεί να γεμίσει με πλακάκια ένα χώρο 10τμ, όταν το κάθε πλακάκι «προέρχεται» από πέντε πλαστικά μπουκάλια. Όταν τα απόβλητα συμπιέζονται σε μορφή πλακιδίων, το ανακυκλώσιμο υλικό είναι λιγότερο ογκώδες και επομένως λιγότερο δαπανηρό στη μεταφορά, διευκολύνοντας έτσι τη μεταφορά σε μια βιομηχανική εγκατάσταση.

Το Trashpresso μπορεί να ανακυκλώσει οποιοδήποτε θερμοπλαστικό που έχει σημείο τήξης χαμηλότερο από το σημείο καύσης του. Απαιτεί 40,5 KW για τη λειτουργία όλων των μηχανών και φίλτρων του. Η ενέργεια παρέχεται από μια ηλιακή μπαταρία που μπορεί να αποθηκεύσει μέχρι 80 KW ανά φόρτιση. Για να μετριαστεί αυτός ο κίνδυνος να στηριχθεί δηλαδή αποκλειστικά στην ηλιακή ενέργεια, το μηχάνημα-πλατφόρμα είναι επίσης εξοπλισμένο με μια εφεδρική γεννήτρια βιοντίζελ. Η ενέργεια που απαιτείται για τη μετατροπή μιας πλαστικής φιάλης σε πλακίδιο μέσω του Trashpresso ισοδυναμεί με το φωτισμό ενός λαμπτήρα 40W για μία ώρα. Η ενέργεια που απαιτείται για τη μετατροπή 800 πλαστικών φιαλών σε 160 πλακίδια ισοδυναμεί με τη λειτουργία τεσσάρων πλυντηρίων ρούχων για έξι ώρες.

Η πρώτη δουλειά του μηχανήματος αυτού ήταν να καθαρίσει την παγωμένη περιοχή του NianBao Yuze στη Κίνα, μιας δημοφιλούς για τους τουρίστες αλλά συγχρόνως μιας περιοχής που υποφέρει από πολλά σκουπίδια.

Με το νέο αυτό μηχάνημα, η ανακύκλωση που προσφέρει τόσα καλά στο περιβάλλον μπορεί να γίνει σε οποιοδήποτε σημείο της γης. Η εταιρεία συμμετείχε στο London Design Festival 2017. Για περισσότερες πληροφορίες στο trashpresso.com