Χειρουργική κόλλα «σφραγίζει» πληγές και τραύματα (βίντεο)

Μια χειρουργική κόλλα που θα σφραγίζει τα τραύματα γρηγορότερα, θα έφερνε την επανάσταση στον τομέα της ιατρικής περίθαλψης. Ο χρόνος ανάκαμψης θα μπορούσε να ήταν μικρότερος και  ίσως οι επιπλοκές να περιορίζονταν δραστικά. Ένα νέο υλικό υπόσχεται πολλά αν λάβουμε υπόψη την ικανότητα να εφαρμόζεται απευθείας σε ένα τραύμα, να το σφραγίζει σε 60 δευτερόλεπτα και  στη συνέχεια να διαλύεται.

Οι ερευνητές πίσω από τη χειρουργική κόλλα, που ονομάζεται MeTro, λένε ότι θα μπορούσε να αντικαταστήσει ιατρικές συσκευές συρραφής και ράμματα που χρησιμοποιούνται από τους γιατρούς για να σφραγίσουν πληγές. Τα οφέλη της όμως δεν σταματούν εκεί. Επειδή είναι τόσο γρήγορη, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε χώρους έκτακτης ανάγκης, όπως σε ένα αυτοκινητιστικό ατύχημα ή σε ζώνη πολέμου. Οι επιστήμονες την παρομοιάζουν με το στεγανωτικό υλικό της σιλικόνης που χρησιμοποιείται γύρω από τα πλακάκια μπάνιου.

«Η ιδιαιτερότητα του MeTro είναι ότι, μόλις έρχεται σε επαφή με τις επιφάνειες των ιστών, στερεοποιείται και πήζει χωρίς να τρέχει», δήλωσε ο βοηθός καθηγητής Nasim Annabi από το Northeastern University, ο οποίος συνεργάστηκε με άλλους ερευνητές  στο  Πανεπιστήμιο Σίντνεϊ των ΗΠΑ και της Αυστραλίας για την ανάπτυξη του MeTro.

Η κόλλα που μοιάζει με ζελατίνη αναμιγνύει φυσικές, εξαιρετικά ελαστικές πρωτεΐνες με ευαίσθητα στο φως μόρια, που της επιτρέπει να είναι έτοιμη σε 60 δευτερόλεπτα όταν εκτίθεται σε υπεριώδες φως. Αυτή η επεξεργασία με υπεριώδη ακτινοβολία παστώνει την κόλλα και της επιτρέπει να συνδέεται γερά με δομικά στοιχεία στην επιφάνεια του ιστού, διατηρώντας την ελαστικότητά της.  Περιλαμβάνεται επίσης ένα ένζυμο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να καθορίσει πόσο θα διαρκέσει η κόλλα στο τραύμα, αυτό κυμαίνεται από ώρες έως μήνες, ανάλογα με το χρόνο που χρειάζεται για να θεραπευτεί η πληγή.

Λόγω της υψηλής ελαστικότητας της κόλλας, θα μπορούσε να είναι κατάλληλη για τη θεραπεία πληγών σε ιστούς που επεκτείνονται και χαλαρώνουν και επομένως κινδυνεύουν να ξανανοιχθούν, όπως οι πνεύμονες ή η καρδιά. Η ερευνητική ομάδα λέει ότι θα μπορούσε επίσης να αποδειχθεί πολύτιμη για τη θεραπεία των εσωτερικών πληγών σε χώρους όπου τα σωματικά υγρά καταστρέφουν την αποτελεσματικότητα των πιο συμβατικών σφραγιστικών υλικών.

Ο Annabi ήταν ο κύριος συγγραφέας της μελέτης που έβαλε τη καινοτόμο αυτή χειρουργική «κόλλα» σε νέα επιστημονικά μονοπάτια. Η ομάδα του έκλεισε γρήγορα και με επιτυχία πληγές σε αρτηρίες και πνεύμονες τρωκτικών, μαζί με τους πνεύμονες  χοίρων. Με βάση τα αποτελέσματα, ο ίδιος και η ομάδα του εστιάζουν τώρα την προσοχή τους στις δοκιμές σε ανθρώπους.

Η ομάδα δημοσίευσε τα αποτελέσματά της στο περιοδικό Science Translational Medicine, ενώ στο βίντεο παρέχεται μια επισκόπηση του τρόπου με τον οποίο λειτουργεί το MeTro. Πηγή: University of Sydney