Στην Κίνα «δημιούργησαν» χοιρινό με χαμηλά λιπαρά

Κινέζοι επιστήμονες έχοντας δημιουργήσει νέες τεχνικές γενετικής μηχανικής κατάφεραν κάτι απίστευτο. Το επίτευγμα τους είναι χοιρινό με χαμηλά λιπαρά. Σε έρευνα τους που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα στο Proceedings of the National Academy of Sciences δήλωσαν ότι δημιούργησαν 12 υγιείς χοίρους που έχουν 24% λιγότερα λιπαρά από τα κανονικά γουρούνια.

 image χοίρος

    Φώτο αρχείου

 Οι επιστήμονες της Κινέζικης Ακαδημίας Επιστημών στο Πεκίνο, δημιούργησαν χοίρους χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά με την ελπίδα να προσφέρουν στους χοιροτρόφους, ζώα που θα ήταν λιγότερο δαπανηρά για την συντήρηση τους και θα αντέχουν περισσότερο το κρύο.

Τα ζώα έχουν λιγότερο σωματικό λίπος επειδή έχουν ένα γονίδιο που τους επιτρέπει να ρυθμίζουν καλύτερα την θερμοκρασία του σώματος τους με το να καίνε λίπος.  Αυτό θα μπορούσε να εξοικονομήσει ένα τεράστιο ποσό που διαφορετικά θα έδιναν οι χοιροτρόφοι σε κόστη θέρμανσης και διατροφής.

Αυτή η επίτευξη δίνει χοιρινά που μπορούν να επιβιώσουν καλύτερα σε κρύο καιρό, μειώνοντας τα κόστη για τους παραγωγούς και τελικά μπορεί να μας προσφέρει καλύτερο κρέας.

Φυσικά υπάρχουν αμφιβολίες ως προς το αν θα εγκριθεί το γενετικά τροποποιημένο κρέας στις ΗΠΑ. Ακόμα και να πάρει την έγκριση δεν είναι σίγουρο ότι οι Αμερικανοί θα τρώνε γενετικά τροποποιημένο χοιρινό. Ο αντίλογος πολλών είναι ότι στα πλαίσια της συνεχόμενης αύξησης του πληθυσμού του πλανήτη ίσως πρέπει να κοιτάξουμε και άλλους «δρόμους» διατροφής που αγνοούσαμε στο παρελθόν. Οι επιστήμονες πιστεύουν επίσης ότι η μείωση των λιπαρών δεν θα επηρεάσει την γεύση του χοιρινού.

Οι χοίροι στερούνται ενός γονιδίου, που ονομάζεται UCP1, το οποίο έχουν τα περισσότερα άλλα θηλαστικά. Αυτό το γονίδιο βοηθά τα ζώα να ρυθμίζουν τη θερμοκρασία του σώματος τους όταν κάνει κρύο. Οι επιστήμονες επεξεργάστηκαν αρχικά το γονίδιο ποντικιού και στη συνέχεια το εισήγαγαν σε κύτταρα χοίρου. Μετά χρησιμοποίησαν τα κύτταρα για να δημιουργήσουν περισσότερα από 2.553 κλωνοποιημένα έμβρυα χοίρων. Στη συνέχεια, οι επιστήμονες εμφύτευαν τα γενετικώς τροποποιημένα κλωνοποιημένα έμβρυα χοίρων σε 13 θηλυκούς χοίρους.  Τρεις από τους θηλυκούς χοίρους έμειναν έγκυοι, γεννώντας 12 αρσενικά χοιρίδια, αναφέρουν οι ερευνητές. Δοκιμές στα χοιρίδια έδειξαν ότι ήταν πολύ καλύτερα στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος τους από τους κανονικούς χοίρους. Είχαν επίσης περίπου 24% λιγότερα λιπαρά στο σώμα τους, σύμφωνα με τους ερευνητές. Τα ζώα σφαγιάστηκαν όταν ήταν έξι μηνών, έτσι ώστε οι επιστήμονες να μπορούν να αναλύσουν το σώμα τους. Το κρέας τους φαινόταν απολύτως υγιές και φυσιολογικό, σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας Jianguo Zhao. Επίσης τουλάχιστον ένα αρσενικό ζευγάρωσε, δίνοντας υγιείς απογόνους.

Έχοντας δει την προσπάθεια ακόμα και της ελληνικής πλευράς για τον «πράσινο» χοίρο δεν θα έπρεπε να μας εκπλήξει η σημερινή είδηση. Εξάλλου έχοντας χρησιμοποιήσει την γενετική για να «επαναφέρουμε» εξαφανισμένα ζώα, το επόμενο βήμα ίσως είναι να την χρησιμοποιήσουμε για να τροποποιήσουμε ένα ζώντα οργανισμό. Οι «τροποποιημένοι» χοίροι δεν είναι το πρώτο ζώο που εφαρμόστηκε η εξελεγμένη γενετική. Το αν θα είναι για το συμφέρον μας θα φανεί στην πορεία. Πηγή npr.org