Πώς το χρώμα από νέον μπήκε στον φωτισμό των πόλεων

Την ημέρα μία πόλη μπορεί να φαίνεται απλά συνηθισμένη έως και βαρετή. Το βράδυ όμως μπορεί να μεταμορφωθεί σε μία άκρως εντυπωσιακή εικόνα. Πόλεις όπως το Λας Βέγκας ή το Τόκιο μοιάζουν με διαστημικούς σταθμούς χάρη στα πολύχρωμα φώτα νέον που έχουν.

Πώς όμως προέκυψε η χρήση αυτών των καταπληκτικών φώτων;

image: χρώμα από νέον

Ο Γάλλος χημικός Τζωρτζ Κλόντ, καθώς μελετούσε το πώς θα μπορούσε να υγροποιήσει την ατμόσφαιρα για να βγάλει οξυγόνο από αυτήν, κατέληξε να παράγει τον αέριο νέον και άλλα παρόμοια όπως το ήλιο, το αργό και το άζωτο.

Το 1902 έκανε ένα πείραμα. Διοχέτευσε ηλεκτρικό ρεύμα μέσα σε έναν σωλήνα ο οποίος υπέστη τέτοια πίεση που έβγαλε μία κόκκινη λάμψη. Ο Κλόντ ενθουσιάστηκε τόσο πολύ με το αποτέλεσμα που πειραματίστηκε και με άλλα αέρια όπως τον υδράργυρο, το ήλιο και άλλα. Συνδυάζοντας τα με πολλούς και ποικίλους τρόπους κατάφερε να δημιουργήσει διαφορετικά χρώματα κάθε φορά.

Τότε ένας διαφημιστικός πράκτορας έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για τις δυνατότητες που είχε ο Κλόντ. Έτσι τον βοήθησε να φτιάξει διάφορες χρωματιστές ταμπέλες. Στο Παρίσι επέδειξε την πρώτη του λάμπα από νέον στο ευρύ κοινό.

Αργότερα ένας κουρέας ανέθεσε στον Κλόντ την κατασκευή της πρώτης εμπορικής μαρκίζας.

Τα πράγματα πήγαιναν όλο και πιο καλά, ώσπου το 1923 ο Κλόντ πούλησε δύο ταμπέλες σε μια αμερικάνικη εταιρεία αυτοκινήτων. Στη συνέχεια ο περίεργος αυτός φωτισμός πήρε το δρόμο του.

Σήμερα ο φωτισμός με νέον ή καλύτερα το χρώμα από νέον είναι πολύ διαδεδομένος και χρησιμοποιείται ευρέως σε διαφημίσεις και άλλους ψυχαγωγικούς τομείς.

Διαβάστε επίσης: