Η εφεύρεση του view master

Πριν ακόμα έρθουν στη μόδα η εικονική αλλά και η επαυξημένη πραγματικότητα με τα απαραίτητα «γυαλιά» τους, υπήρχε μία διαφορετική ψυχαγωγία για μικρούς και μεγάλους. Μία σχεδόν άγνωστη εφεύρεση για τα σημερινά παιδιά αποτελεί το view master. Ήταν ένα παιχνίδι που έμοιαζε με κιάλια. Στο μπροστινό του μέρος είχε μια υποδοχή, στην οποία τοποθετούνταν ένας χάρτινος δίσκος με στατικές τρισδιάστατες φωτογραφίες. Με κάθε πάτημα του κουμπιού μια νέα «μαγική» εικόνα εμφανιζόντανε μπροστά στα μάτια μας. Η θεματολογία ήταν πολύ μεγάλη: από κινούμενα σχέδια, όμορφα τοπία , αναπαράσταση ιστορικών σκηνών, παραμύθια κ.α.

image: efeyresi view master

image by Thepassenger  (CC BY-SA 3.0)

Για να δούμε πως ξεκίνησε πρέπει να μεταφερθούμε στις ΗΠΑ σχεδόν ένα αιώνα πίσω. Ο Edwin Eugene Mayer εργάστηκε ως φαρμακοποιός στο Πόρτλαντ αφού πρώτα υπηρέτησε στον Αμερικανικό Στρατό κατά τον Α ‘Παγκόσμιο Πόλεμο. Έφτιαξε ένα φωτογραφείο της εποχής το οποίο με τις κατάλληλες συνεργασίες και τη σκληρή εργασία του ιδιοκτήτη του αναπτύχθηκε πολύ. Περίπου στα 1926 μετονομάστηκε σε Sawyer Service, Inc.

Η εταιρεία παρήγαγε φωτογραφικές καρτ ποστάλ και φωτογραφικά άλμπουμ σαν αναμνηστικά μέχρι το 1926. Αργότερα, φωτογραφικές ευχετήριες κάρτες προστέθηκαν στη σειρά προϊόντων της Sawyer και διατέθηκαν στο εμπόριο σε μεγάλα πολυκαταστήματα. Έγινε ο μεγαλύτερος παραγωγός φωτογραφικών καρτών και σταδιακά έγινε προστέθηκαν και οι δυσδιάστατες κάρτες.

Η Sawyer Service, Inc έκανε τα πρώτα βήματα προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης του View-Master με τη συνεργασία ενός κατασκευαστή οργάνων Γερμανικής καταγωγής. Η εταιρεία είχε δύο εξελιγμένες συσκευές για την προβολή στατικών εικόνων, αλλά ο νέος τους συνεργάτης κατασκεύασε ένα πιο εξελιγμένο μηχάνημα.

Σχεδίασε ένα μηχάνημα που τοποθετούσε τα μικροσκοπικά διαφανή κομμάτια του φιλμ σε δισκάκια κατασκευασμένα από χοντρό χαρτί. Για το λόγο αυτό κατασκευάστηκε και ένας προάγγελος του view master. Είχε επίσης την ιδέα να αναβαθμίσει το παρωχημένο στερεοσκόπιο χρησιμοποιώντας τη νέα έγχρωμη ταινία Kodachrome 16-mm, η οποία μόλις ήταν διαθέσιμη.

Ένας κύλινδρος View-Master διαθέτει 14 διαφάνειες-φιλμ σε επτά ζεύγη, που αποτελούν τις επτά στερεοσκοπικές εικόνες. Τα συστατικά του κάθε ζεύγους παρατηρούνται ταυτόχρονα, ένα από κάθε μάτι, προσομοιάζοντας έτσι την αντίληψη του βάθους και στα δύο μάτια.

Το view master παρουσιάστηκε στη σημερινή, περίπου, μορφή του το 1939 στη Νέα Υόρκη και πολύ σύντομα απέκτησε παγκόσμια αναγνωρισιμότητα. Για περισσότερες πληροφορίες wikipedia