Η νανοτεχνολογία δημιουργεί έξυπνους επιδέσμους

Πώς  μπορεί να βοηθήσει η νανοτεχνολογία, η βιοχημική ,η νανοηλεκτρονική, η τρισδιάστατη εκτύπωση και η κωδικοποίηση στην ιατρική;

Η επιστημονική ομάδα του ινστιτούτου του πανεπιστημίου Swansea, το ερευνά με σκοπό να δημιουργήσει τον πρώτο έξυπνο επίδεσμο. Αυτοί οι έξυπνοι επίδεσμοι διαθέτοντας αισθητήρες, θα έχουν την δυνατότητα να εντοπίζουν τα επίπεδα ενεργητικότητας του ασθενούς και να στέλνουν τις χρήσιμες πληροφορίες στην ομάδα των γιατρών που θα αναλάβουν την θεραπεία του. Πολύ πιθανόν να υπάρχει και η δυνατότητα να προγραμματίζεται και η παροχή του φαρμάκου από την νέα αυτή εφεύρεση.

Για την παραγωγή των επιδέσμων θα χρησιμοποιηθεί η τρισδιάστατη εκτύπωση έτσι ώστε να μπορούν  οι υγειονομικές υπηρεσίες να τους προμηθευτούν. Η ερευνητική ομάδα εκτιμά ότι μέσα σε ένα χρόνο θα ξεκινήσουν οι πρώτες δοκιμές.

Στις μέρες μας, η διαρκής πληροφόρηση κυρίως μέσω του διαδικτύου έχει μειώσει την ανάγκη των ασθενών να επισκέπτονται τους γιατρούς. Σε αυτό βασίζεται και ένα από τα οφέλη των έξυπνων επιδέσμων, διότι και  ο ασθενής και ο γιατρός θα γλιτώνουν χρόνο στην μετακίνησή τους.

Ένα ακόμα προτέρημα είναι το ότι η θεραπεία ενός τραύματος θα είναι πιο ακριβής και σωστή και δεν θα επηρεάζεται από την συναισθηματική κατάσταση του ασθενούς η οποία θα μπορούσε να αλλοιώσει την πραγματική εικόνα του τραύματος.

Η νανοτεχνολογία χρησιμοποιείται σε πολλούς τομείς της βιομηχανίας. Μεταξύ άλλων κάνει εφικτή την κατασκευή μηχανισμού ενσωματωμένου στα ενδύματα με στόχο να  δροσίζει το ανθρώπινο σώμα καλύτερα από τα γνωστά air-condioners. Τώρα η νανοτεχνολογία εισέρχεται και στον κόσμο της τέχνης με σκοπό να βελτιώσει την εμφάνιση αριστουργημάτων, εμποδίζοντας την περαιτέρω αλλοίωσή τους. Αναμένουμε τους νέους τρόπους εφαρμογών που θα κάνουν τη ζωή μας καλύτερη.

πανεπιστήμιο

                                                 source photo by Margaret Darms\ cc by-sa 2.0